Domeinnaam

Wat is een Domeinaam?

Domein

Een domeinnaam van een website, ook wel kort “domein” genoemd, is een naam in het DNS, oftewel het Domain Name System. Het DNS is het naamgevingssysteem op internet waarmee alle verschillende netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden daadwerkelijk worden geïdentificeerd.

Niveau’s van de naam

De verschillende delen van een domeinnaam worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein is www.domein-registratie.eu. Om deze naam vast te leggen is een registratie vereist. Vaak kun je  in de domeinnaam de naam van een persoon of een bedrijf te herkennen waarover de site of de pagina gaat. Denk bijvoorbeeld aan een merknaam. Soms is in de domeinnaam het thema van de website te herkennen. Zoals in de domeinnaam van deze website. In principe is alles mogelijk als domeinnaam. Tenminste zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, al dan niet aangevuld met een cijfer of meerdere cijfers van 0 tot en met 9 of een streepje -.

De 3 levels

Een domeinnaam wordt in verschillende niveaus opgesplitst. Zo bestaat er ‘top level’, ‘second level’, ‘third level’, etc. De verschillende niveaus worden gescheiden door de punten in de domeinnaam. Het level is te achterhalen door de verschillende delen van het domein van rechts naar links te lezen.

In de naam www.domein-registratie.eu is .eu het top level, domein-registratie is het second level en www als laatste is het third level.

Terug naar home