Hosting

Webhosting is in feite niets anders dan een dienst die zowel particulieren als bedrijven de benodigde ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, en/of andere inhoud die toegankelijk is via een website op internet. Om te garanderen dat er sprake is van de beste snelheid en ook veiligheid en om ervoor zorg te dragen dat een pagina op het World wide web of een website altijd beschikbaar is voor bezoekers of zoekenden, worden deze opgeslagen bij een zogenaamd hostingbedrijf, of ook wel genaamd een webhost.

Over het algemeen kan hosting onderverdeeld worden in verschillende soorten van hostingdiensten

Gratis hosting:

dit is een dienst met meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Ook een eigen e-mailservice behoort soms niet tot de mogelijkheden. De aangeboden schijfruimte en de bandbreedte zijn meestal beperkt. Soms voegt een host zelfs reclameboodschappen toe aan elke pagina.

Shared hosting:

deze vorm worden meerdere websites op dezelfde server geplaatst. Het risico of gevolg hiervan is, is dat het mogelijk is dat de ene website de andere doet vertragen of zelfs misschien kan laten crashen.

Reseller hosting:

Reseller is over het algemeen bestemd voor degenen onder ons die zelf een webhost wil worden. Het voorziet in een grote schijfruimte en hoge bandbreedte die kan verdeeld worden over alle sites die de gebruiker er op zou willen plaatsen. Deze vorm is vergelijkbaar met shared hosting. Echter je hebt meer vrijheid plus je zou zelf webhosting kunnen verkopen en aanbieden.

Virtual Private Server (VPS) hosting;

Hiermee is het mogelijk om met één fysieke server meerdere virtuele servers te huisvesten. Elke klant heeft dan adminstrator of root-rechten. Hiermee kan je de server configureren en gebruikers rechten toe kennen. Als klant kun je een VPS hosting ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Wanneer een virtuele server zou crashen, dan hebben de andere klanten of gebruikers daar geen last van. De capaciteit van de Processor en de bandbreedte naar de harde schijf worden echter wel gedeeld door de verschillende klanten.

Dedicated hosting:

Bij deze vorm krijg je als klant daadwerkelijk een eigen server (machine). De enige beperking is dat je je hierbij te houden aan de datalimiet en de hardeschijf ruimte.

Managed hosting:

Je krijgt hierbij een eigen server (of soms een gedeelte van een server) maar je geeft het beheer en onderhoud van deze server uit handen aan de host of een derde partij.

Co-located hosting:

Bij deze vorm plaats je als klant een eigen server in de ruimte van de colocatieprovider. Ook hierbij heb je als gebruiker / klant rekening te houden met de datalimiet, maar de hardeschijven kunnen naar wens worden toegevoegd of vervangen door grotere schijven met meer ruimte.

Cloud hosting:

Cloud hosting is een nieuwe vorm van hosting op geclusterde (dat wil zeggen aan elkaar gekoppelde) servers waardoor een grote schaalbaarheid ontstaat. De voordelen zijn onder andere; betere beschikbaarheid, en meer betrouwbaar en hogere snelheid.